AKTUALNOŚCI

Stanowisko Ministerstwa Spraw Zagranicznych RP w kwestii stosunków z Federacją Rosyjską

Szanowni Państwo,

w związku z rosyjską agresją zbrojną na Ukrainę, przedstawiam poniżej stanowisko Ministerstwa Spraw Zagranicznych RP w kwestii stosunków z Federacją Rosyjską i kontaktów z oficjalnymi przedstawicielami tego państwa.

Cała demokratyczna wspólnota międzynarodowa podejmuje dziś dramatyczne wysiłki na rzecz powstrzymania zbrodniczych działań Federacji Rosyjskiej. W ocenie Ministerstwa Spraw Zagranicznych RP wobec ataku na Ukrainę nie może być miejsca na jakąkolwiek instytucjonalną współpracę z  przedstawicielami rosyjskiego reżimu. Tam, gdzie to możliwe, warto podjąć inicjatywy zmierzające do wykluczenia Rosji z organizacji międzynarodowych lub przynajmniej do ograniczenia jej praw członkowskich. Zachęcamy także do aktywnego promowania takiego stanowiska wśród innych państw oraz partnerów zagranicznych.

Ponadto, mając powyższe na uwadze, Ministerstwo Spraw Zagranicznych do odwołania zdecydowanie odradza jakiekolwiek kontakty z pracownikami rosyjskich placówek dyplomatycznych akredytowanych na terenie RP, jak również zaleca wstrzymanie się od współpracy z przedstawicielami Federacji Rosyjskiej w innych krajach, w tym w ramach wydarzeń wielostronnych i istniejących dotychczas formatów współpracy. Wyjątkiem od tej zasady mogą być tylko przypadki wynikające z interesu Państwa Polskiego lub względów humanitarnych. Przy czym każdy taki przypadek powinien zostać skonsultowany z MSZ.
Uprzejmie proszę o przekazanie powyższego stanowiska do wszystkich instytucji i jednostek organizacyjnych podległych Państwa resortom.

Ministerstwo Spraw Zagranicznych RP w ścisłej współpracy z partnerami w UE i NATO nie ustaje w podejmowaniu wszystkich przewidzianych w prawie międzynarodowym i praktyce dyplomatycznej działań
na rzecz wsparcia Ukrainy i Ukraińców w ich walce z agresorem.

W przypadku pojawienia się ewentualnych wątpliwości, pomocą w kwestiach merytorycznych służą pracownicy Departamentu Wschodniego MSZ (email: dw.sekretariat@msz.gov.pl, tel. 22 523 92 50).

Uprzejmie proszę o przekazanie powyższych wytycznych kierownikom jednostek administracyjnych podległym Państwa resortom.

Z poważaniem,
Marcin Przydacz