AKTUALNOŚCI
Szkolenie - nowelizacja warunków technicznych sieripeń 2024 Serdecznie zapraszamy na szkolenie, dotyczące Zmian warunków technicznych budynków po nowelizacji z sierpnia 2024r. i Projektowania technologii kuchni profesjonalnych. Szkolenie odbędzie się 8.10.2024 r. w nowo powstałym Hotelu Opera przy ul. Kijowskiej 5 o godz. 14.00. Zapisy poprzez program członkowski. Program szkolenia: 14:00 – 14:40 Projektowanie technologii kuchni profesjonalnych: praktyczne wytyczne dla architektów - arch. Mateusz Tyburczy. Zagadnienia wykładu: praktyczne aspekty projektowania kuchni, wymagania, standardy, wymogi takie jak między innymi bilans powierzchni, funkcjonalność, ergonomia, zatrudnienie, media, elementy budowlane i wykończeniowe w miejscach gdzie architektura styka się z technologią, wytyczne i założenia ułatwiające proces projektowy, obowiązujące normy. 14:40 – 15:00 Przepis na bezpieczeństwo doprawione designem - Agnieszka Kubica ALTRO. W prezentacji poruszone zostaną aspekty bezpieczeństwa pracowników oraz korzyści wynikających z zastosowania odpowiednich podłóg i okładzin ściennych. Dlaczego antypoślizgowość w Gastro jest tak istotna? Jaka jest różnica między klasą antypoślizgowości R a PTV? 15:00 – 15:20 Ogólnodostępna przestrzeń sanitarna w sektorze usługowym i zaplecze gastronomiczne – Agata Czereszko DELABIE. 15:20 – 15:40 Przerwa. 15:40 – 16:40 Zmiany warunków technicznych budynków po nowelizacjach z sierpnia 2024 r. i przepisy przejściowe - Karina Kurzewska, Dyrektor Wydziału Architektury w Starostwie Powiatowym w Białymstoku. Zagadnienia wykładu. 1. Wprowadzenie: - cele zmian warunków technicznych w 2024 r. i przepisy przejściowe,- zakres stosowania przepisów rozporządzenia - dla jakich inwestycji warunki techniczne nie mają znaczenia, - kompetencje organu administracji architektoniczno-budowlanej w zakresie sprawdzenia projektu zagospodarowania działki lub terenu oraz projektu architektoniczno-budowlanego z przepisami techniczno-budowlanymi. 2. Nowe zasady sytuowania budynków na działce: - ogólna zasada sytuowania budynków i ich elementów,- sytuowanie budynków „po skosie” i ich „stopniowanie”, - specjalne regulacje dotyczące budynków wielorodzinnych, produkcyjnych i magazynowych, - wyjątki od zasady, a postępowanie zgłoszeniowe, - pojęcie działki drogowej i publicznie dostępnego placu, - prawidłowy pomiar odległości. 3. Powierzchnia biologicznie czynna: - definicja i jej zmiany,- wykonanie projektu budowlanego w zakresie powierzchni biologicznie czynnej, - kontrowersje między inwestorami a organami. 4. Stanowiska postojowe i parkingi - problemy praktyczne związane z definicją parkingu,- dylematy związane z wymaganą ilością stanowisk postojowych i miejscem ich lokalizacji, - stanowiska postojowe dla pojazdów, z których korzystają osoby niepełnosprawne, - zasady lokalizacji parkingów w zabudowie jednorodzinnej i zagrodowej, - stanowiska postojowe w garażu – treść projektu architektoniczno-budowlanego, a pozwolenie na budowę. 5. Dojście i dojazdy do działek oraz budynków: - kwestia dostępu do drogi publicznej,- dojście i dojazd w regulacjach warunków technicznych, - wymagania dla dróg pożarowych. 6. Plac zabaw po nowemu: - dotychczasowe regulacje i praktyczne problemy,- nowe wytyczne dotyczące obowiązku wykonania placów zabaw, - lokalizacja placu zabaw, - kwestie techniczne wykonania i wyposażenia placów zabaw. 7. Odstępstwo od przepisów techniczno-budowlanych: - różnica między odstępstwem z Prawa budowlanego i rozporządzenia w sprawie warunkówtechnicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie, - możliwości uzyskania odstępstwa, - wniosek o udzielenie odstępstwa, - przebieg postępowania w sprawie odstępstwa, - odstępstwo z ustawy o transporcie kolejowym. arch. Mateusz Tyburczy – konsultant FCSI, projektant technologii, właściciel biura projektowego dgree, absolwent architektury Politechniki Śląskiej w Gliwicach, po studiach zajmował się projektowaniem parków logistycznych, obiektów magazynowych i produkcyjnych. Przez ostatnie 11 lat związany z projektowaniem technologii zapleczy gastronomicznych w obiektach biurowych, hotelowych, magazynowych, logistycznych oraz przemysłowych w tym wysokiej wydajności zapleczy kuchni produkcyjnych. Od 2019 roku konsultant międzynarodowej organizacji FCSI zrzeszającej specjalistów w zakresie projektowania technologii kuchni komercyjnych. Elżbieta Karina Kurzewska – dyrektor Wydziału Architektury w Starostwie Powiatowym w Białymstoku, z 44 letnim stażem pracy. Doświadczenie zawodowe: w latach 1985 - 90 Urząd Wojewódzki w Białymstoku, w latach 1990 - 98 Urząd Rejonowy w Białymstoku Wydział Architektury i Nadzoru Budowlanego od 1999 Starostwo Powiatowe w Białymstoku. data publikacji: 2024-09-25 10:10:09 |